Gone girl av Gillian Flynn 4+

Solsemester brukar betyda en bok om dagen men just den här gången blev det inte riktigt så många. Får skylla på en helt otippad lust att bada flera gånger om dagen och sen bara dåsa i solen. Sådana aktiviteter tog en rejäl bit av lästiden. Men nästan fyra böcker blev det iallafall och jag började med Gillian Flynns ”Gone girl” en superhaussad bok som jag egentligen inte tänkt läsa men så läste jag att Jan Gradvall rekommenderade den och det avgjorde.

Och visst har han rätt, den är bra, mycket bra. Utan att spoila nånting kan jag säga att jag aldrig läst en bok som haft så många helt otroliga vändningar. När jag först hörde ploten tänkte jag direkt på Linwood Barclays (som är mästare på att skriva om folk som försvinner) ”Vilseledd” som handlar om en familj där frun försvinner och hennes man blir misstänkt för att ha tagit livet av henne men det här är en helt annan bok.

När jag började läsa hade jag precis avslutat ”Mörka platser” av samma författare (båda utgivna av Modernista) och var ganska uppslukad av den. Svärta och misären och den krypande spänningen hängde med in i början av ”Gone girl” men ersattes snart av nåt mer, nåt annat. Det handlar om Nick och Amy Dunne och bilden som först målas upp är den av typiska Manhattan-människor, intellektuella (han), rika (hon) och lyckliga (båda) men den visar sig vara ganska skev. Efter att Nick blivit av med sitt jobb som journalist bestämmer de sig för att flytta tillbaka till den lilla staden i Missouri där han är uppvuxen och hans föräldrar fortfarande bor kvar. De är gamla och sjuka och Nick känner att han vill hjälpa sin syster att ta hand om dem. Amy älskar Nick och förstår varför han vill göra det och följer därför med även om bara tanken på att lämna NYC får henne smått panikslagen.

Och det blir inte bra, men det ha heller inte varit bra får vi veta i takt med att historien rullas upp. Bit för bit läggs till det pussel som är Amy och Nicks förhållande, inte bara till varandra utan till deras respektive föräldrar, syskon, vänner och bekanta. På deras femåriga bröllopsdag försvinner Amy. Nick kommer hem efter jobbet (han har en bar tillsammans med sin syster, en bar som Amy har finansierat med delar av sin förmögenhet) men Amy är inte där och huset bär tydliga spår efter våld och bråk och ganska snart vänds misstankarna mot Nick.

Boken sicksackar sig fram med hjälp av Nick och Amys olika berättelser och efter ett tag läggs ytterligare ett lager till historien genom att vi får ta del av Amys dagboksanteckningar. Successivt blir bilden av de båda allt mer komplex, terrorbalansen skiftar hela tiden och än sympatiserar jag med den ena och än den andra. Inget är svart eller vitt eller enkelt och vid flera tillfällen tar det sådana vändningar att jag nästan ramlar ur solstolen.

Fick höra av en kompis som läst boken på originalspråk att hon tyckte den var väldigt rolig och det känns som om mycket av det tyvärr har försvunnit i översättningen. Ansatsen finns där men det når inte ända fram. Men för övrigt finns inget att klaga på. En helgjuten, superspännande deckare som får betyget 4+.

9789174991093

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s