Fotografen av Eva Rydinger

Förra veckan drack jag eftermiddagskaffe med Eva Rydinger. Någon dag innan dess började jag på en recension av hennes debutbok ”Fotografen”, (Ordberoende Förlag) men nu har jag raderat allt jag skrivit. Inledningen handlade nämligen bara om min gymnasietid på den orten som Eva skriver om, en för mig bedrövlig tid som jag inte gjort upp med, dåliga minnen som triggades av boken men som inte har något alls att göra med dess innehåll, därför skriver jag om och skriver rätt.

9789197851749”När mamman dör återvänder fotografen Vanja till sin skånska barndomsstad. Bakom sig lämnar hon en man hon kanske älskar och lägger för fyrtiotredje gången en avverkad relation till sin samling. Men efter en blöt kväll är katastrofen ett faktum. För första gången har någon fått kännedom om hennes allt mer ohållbara livsstil. I denna stund inser Vanja att hon måste göra upp med sitt förflutna, och tar hjälp av de kvinnor som hon fotograferar. Hon zoomar in och ut, en blus glider av, en tatuering blir hel och en skalbagge hittar hem. Men vad händer när kameran slutligen vänds mot Vanja själv?

Så presenterar förlaget boken och det är en bra sammanfattning av en roman som sätter igång mycket tankar och sen vägrar släppa taget. Först vet jag inte riktigt varför jag blir så berörd eftersom jag inte gillar huvudpersonen nåt vidare. Eller rättare sagt, jag är avundsjuk på henne. Stark kvinna som vet vad hon vill, lever den yrkesmässiga drömmen som fotograf, trygg i sin sexualitet och allmänt självsäker. Jag blir irriterad. Men jag fortsätter och ju mer jag läser desto mer förstår jag varför hon egentligen använder sina kunskaper och sin passion till att hjälpa och förlösa andra kvinnor.

Irritationen jag känt i början övergår till nickande igenkänning och en känsla av samhörighet och systerskap. För även om jag är väldigt emot att sätta genusetiketter på böcker (och Eva Rydinger berättade att hon fått ett fint brev från en man som läst boken) så är det här först och främst en bok om kvinnor för kvinnor och jag börjar förstå varför jag blir så berörd. I hela mitt vuxna liv har jag varit missnöjd med min kropp, utsatt den för olika bantningsmetoder och aldrig gett den en chans eller varit bekväm i den. Och jag tycker verkligen det är konstigt, konstigt och fascinerande, denna vår oerhörda fixering över allt vi tycker är fel med hur vi ser ut. Väldigt få kvinnor jag känner är helt ok med sitt utseende och det har inget med att göra att man vill må så bra som möjligt, vara frisk och pigg och stark, det är nåt annat, nåt som ligger på ett betydligt djupare plan och som jag inte riktigt kan förklara. När jag läst ut boken tänker jag att det är rätt meningslöst att försöka förstå varför, det är viktigare att fokusera på att bryta mönstret och, i mitt fall, föregå med gott exempel för mina barn.

Att läsa ”Fotografen” gör mig därför både glad och ledsen och jag inser att alla kvinnor som Vanja kommer i kontakt med och tar vackra bilder av, visst händer det saker med dem, de släpper loss och vågar för första gången känna och erkänna känslor som de förträngt i många år men hela processen fungerar precis lika starkt tvärtom. Kvinnorna hjälper Vanja som inte alls är så trygg i sig själv som det verkar och till slut vågar hon göra det hon varit rädd för hela sitt vuxna liv, älska och känna.

eva-rydinger”Fotografen” är Eva Rydingers debutroman och nu skriver hon på en ny bok. Hoppas hon skyndar sig.

Jag är född 1967 i Ängelholm. Sedan tjugo år
tillbaka bor jag med min familj i Stockholm,
och här arbetar jag som copywriter. Men jag
återvänder ofta och gärna till Bjärebygden,
tångdoft och nyponros. Det är också här som
min debutroman Fotografen utspelar sig. I höst har jag tagit tjänstledigt och just nu skriver jag på nästa manus som går under arbetsnamnet Orubbat bo.

Annonser

2 tankar om “Fotografen av Eva Rydinger

  1. Ping: Homeland | 19maj

  2. Ping: Engagerad och fin recension av Fotografen | Eva Rydinger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s