Björn Runge

Bjorn-Runge-346x520Det är augusti 2003, Lilla Filmfestivalen i Båstad pågår som bäst och inne på Scala bio (som är överfull) är vi uppsluppna och förväntansfulla inför världspremiären på filmen ”Om jag vänder mig om”. Några av skådespelarna, Marie Richardson, Jakob Ekelund och Ann Petrén, finns på plats och det höjer givetvis stämningen ännu mer. Vad jag och alla andra som sitter inne i salongen inte vet, är att ute i foajén vankar en orolig regissör som då och då lägger örat mot dörren för att försöka få grepp om publikens, våra, reaktioner. Jag vet inte om han lyckas men jublet som bryter ut när filmen är slut det undgår ingen som bor i gamla delen av Båstad. Det var den magiska början på det segertåg som filmen sedan gav sig ut på och som resulterade i publiksuccé och en mängd priser, bland annat Guldbaggar för bästa kvinnliga huvudroll till Ann Petrén, bästa manliga biroll till Ingvar Hirdwall och bästa manus och regi till min gäst den här veckan, BJÖRN RUNGE.

Såhär presenterar han sig själv:

Björn Runge, 52 år. Bor i Göteborg. Arbetar hösten -13 på Stockholms stadsteater med att sätta upp Lars Noréns pjäs ”Nattvarden”. Har ett förflutet som manusförfattare, filmregissör, dramatiker , essäist och debuterar i september som skönlitterär författare.

Som sagt kommer hans första roman ut om några veckor (Lindh & Co) och med tanke på hur skickligt och intressant han arbetar som manusförfattare och regissör är mina förväntningar på boken minst lika stora som de var den där kvällen för tio år sedan på Scala bio i Båstad. Sist i inlägget hittar ni förlagets presentation av Björns bok och här kommer hans tips på ovärderlig litteratur. Håll till godo.

51G911lQ0YL._SL500_AA300_”Död på krita” – av Louis-Ferdinand Céline. Den här romanen gavs ut 1936 och är en hallucinatorisk barndomsskildring som utspelar sig i och kring Paris i början av 1900-talet. Det är svårt att beskriva vad boken egentligen handlar om och det är en sympatisk egenskap hos en stor roman. Den är en halsbrytande tragikomisk text som inte värjer för någonting. Jag minns att jag läste den under en semesterresa i Kalabrien. Jag och min familj hade fått ett uselt rum på ett hotell och det som gjorde att jag stod ut var helt enkelt läsningen av ”Död på krita”. Texten är drastisk, poetisk, grotesk och fullständigt hänsynslös. En målning vars färger skapar ett outplånigt intryck.
9789189538115Marguerite Duras är jag svag för. Speciellt romanen ”Halv elva en sommarkväll”. Den utspelar sig under en bilresa. Ett oväder tvingar ett sällskap om fyra personer övernatta i en mindre stad på den spanska landsbygden. Huvudpersonen Maria, hennes man, deras gemensamma väninna tar in på ett hotell. I stadens har det samtidigt skett ett svartsjukemord: en äkta man har mördat sin kvinna i armarna på en annan man. En polisjakt pågår. I regnovädret märker Maria att hennes man och väninnan dras erotiskt till varandra. Maria ger sig av ut i staden där poliserna söker en mördare. Det är en mycket enkel och fin text. Filmisk skulle jag slarvigt kunna säga. Men det beror på att texten målar upp en suggestion i mitt huvud som läsare som jag sent ska glömma.
d9757bb51c10d6d8732233c5f454733f”The Damned Utd” av David Peace. En roman som följer den mytomspunne och kontroversielle fotbollstränaren Brian Clough under de fyrtiofyra dygn han var tränare åt Leeds 1974. Den här romanen ska läsas på originalspråket. Peace vet hur man bygger upp skeendet och karaktärerna med få korta meningar. Dialogen är lysande. Jag hade en stor läsupplevelse och jag är inte speciellt road av sport. Skulle aldrig läsa en bok om ”Svennis” om det inte var för att en briljant stilist hade blivit fascinerad av detaljer i nämnde persons liv. Och sugit sig fast vid dessa detaljer och skärskådat dem ut alla otänkbara vinklar. För att på så sätt våga påstå något om en annan människas liv och gärning. ”The Danmed Utd” har en musik i sig som dröjer sig kvar, flera år efter läsningen. Det är stort. En långfilm gjordes med boken som förlaga, men den blev bara platt i jämförelse. Romanens styrka ligger som sagt vad i språket och iakttagelsen.

9789174611915I Björn Runges romandebut, Det allra enklaste, utspelas – precis som i flera av hans mer kända filmer – ett våldsamt familjedrama. En son söker sin far längs slingrande skogsvägar, allt längre inåt landet. De för nattliga mobilsamtal och det framkommer att pappan ställt till det för sig och jagas av män som är ute efter hans liv. Sonen Vincent har en hustru som han glidit ifrån och en dotter som ser utomjordingar titta in genom sovrumsfönstret. Det allra enklaste är en tät psykologisk thriller av en fullfjädrad berättare som lyckas förmedla sina historier med en lika stark närvarokänsla i den litterära formen som han ger prov på i sina filmer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s