Kommersiell radio

Ja, jag drar alla kommersiella kanaler över en, äcklig kam. Ja, jag tror verkligen att det funkar eftersom de jag har lyssnat på låter exakt likadant så varför skulle de övriga hålla högre kvalitet (och även om de gör det så behövs det en ENORM kvalitetshöjning för att det överhuvudtaget ska bli lyssningsbart).

Jag har plågat mig själv med att under några veckor lyssna på Mix Megapol (mest) och Radio Rix (inte så mycket). Detta för att den förstnämnda är den förvalda kanalen i vår bil och i den, bilen, har jag spenderat oerhört mycket tid de senaste månaderna. Jo, det går att få in P1 på bilradion men jag tänkte att jag verkligen ska ge det här en chans. Är intresserad (eller var intresserad, nu vill jag bara spy på det) av fenomenet och lyckas dessutom varje morgon zappa förbi Vakna med NRJ (fd vakna med the Voice) på femman som är en tv-sänd version av skräpradio och ibland fastnar jag, det är som när man kör förbi en olycka på motorvägen, man kan liksom inte låta bli att titta även om man vet att det är helt förkastligt, men jag ville så gärna förstå. I just Vakna med the Voice är de två manliga programledarna (Martin Björk och Jakob Öqvist) båda över fyrtio år gamla men beter sig som vore de omogona 15-åringar med dålig musiksmak och förkärlek för plumpa skämt och att göra bort andra och i viss mån sig själva.

I Mix Megapol är det Gry Forsell, Anders Timell och deras vänner (bland annat Sigge Eklund och – the HORROR – Alex Schulman). Gry Forsell har precis samma roll som en annan välkänd radioprofil i samma genre, nämligen Titti Schultz i Radio Rix och den rollen är att vara den förståndiga flickan som håller ordning på buspojkarna. Precis som på dagis när man placerar en flicka som stötdämpare mellan två pojkar. Anders Timell försöker desperat att bli en Gert Fylking men lyckas inte ens bli en blek kopia, hur många töntiga skämt han drar.

Jag VET att jag inte är målgruppen för dessa kanaler, jag VET att allt bara handlar om pengar och annonsörer, smaklöst förklätt till ”ge folket vad folket vill ha” och ”lite okomplicerad underhållning måste man väl ändå unna sig när världen brinner”, men jag VET också att jag blir lite dummare för varje gång jag lyssnar och jag tror att alla andra blir det också. Varför måste ”okomplicerad underhållning” per automatik betyda att man låter hjärnan stanna hemma? Detta gäller absolut inte bara radio utan kan appliceras även på många andra kulturyttringar och jag tror att det är det som gör att klyftan mellan så kallad fin- och fulkultur bara blir djupare och bredare.

Efter ett inlägg på twitter häromdagen när jag avfärdade Dan Browns nya bok som skräp och föreslog att det skulle vara obligatoriskt för alla vuxna att läsa 50 st, av en speciell och eklektiskt sammansatt grupp litteraturkunniga, utvalda böcker under sin livstid och även starkt var emot tanke på att all läsning ska vara för nöjes skull, så blev jag kallad ”litteraturfascist och fruktansvärd människa”. Rätt uppiggande faktiskt, dels att få det epitetet och dels att det väcker så starka känslor.

Så, Mix Megapol & Co är radions svar på litteraturens alla Dan Brown-figurer som tjänar hur mycket pengar som helst på att producera en produkt enligt ett färdigt, stendött och förutsägbart formulär som i bästa fall tillför ytterst lite förströelse för stunden men ofta inte ens det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s